Negimusiųjų laidojimo ceremonija (Suvalkai)

Rugsėjo 27d. delegacija iš Lietuvos buvo pakviesta į Lenkijos Suvalkų miestą į negimusiųjų laidojimo ceremoniją. Važiavo  Lietuvos Šeimos Centro vadovė Vijoleta Vitkauskienė, Kaišiadorių vyskupijos Šeimos Centro vadovė Judita Bernatonienė, Vilkaviškio Šeimos centro vadovė Diana Pukelienė, Širvintų Šeimos Centro koordinatoriai Katerina Žukauskaitė – Liachovič ir Zenonas Liachovič, Širvintų ligoninės soc.darbuotoja Laura Klimienė, Gyvojo Rožinio draugijos vadovė ir dvasinio įvaikinimo koordinatorė Jolanta Celešienė bei kun.Povilas Slaminis. 

Suvalkų Pagalba Šeimai direktorius Lešek Levoc su savo padejėja Wieslava Šyško iš pradžių pasidalijo savo penkiolikos metų negimusiųjų laidojimo patirtimi Lenkijoje. Per tuos penkioliką metų šiai organizacijai pavyko palaidoti per 600 negimusiųjų kūnelių. Suvalkų mieste yra jau dvi kapavietės negimusiesiems. Laidotuvės buvo labai gražios. Tikrai neįprasta buvo matyti mažą baltą karstelį, puoštą baltomis gėlėmis ir jį garbingai į bažnyčią įnešančius baltomis pirštinaitėmis laidojimo biuro vyrus. 15val. vietos laiku vyko Šv.Mišios, homiliją skelbė kun.Jarema Sykulski. Po Šv.Mišių visi vykome į miesto kapines, kur buvo paruošta vieta karsteliui sudėti. Kapinių ceremoniją vedė kun.Jarema su Pagalba šeimai direktoriumi Lešeku Levoc. Kartu su mumis dalyvavo ir kelios jaunos šeimos, kurios irgi atėjo palydėti į paskutinią žemišką kelionę savo negimusiųjų vaikelių. Po karstelio nuleidimo į duobę, Lešek Levoc išreiškė užuojautos žodžius gedinčioms šeimoms ir priminė, jog gedintys tėvai, artimieji gali kreiptis nemokamos psichologinės pagalbos į Pagalba šeimai centrą.

Buvo gražu stebėti, su kokia pagarba mūsų kaimynai laidoja savo mažuosius piliečius, tokiu būdu pripažindami, jog tikrai egzistuoja tiek motinos, tiek abiejų tėvų, tiek ir jų artimųjų vaikelio popraradiminis skaumas, kad reikia vietos ir laiko išgedėti,  ir kad net tie mažiausieji, apie kurių egzistavimą dažniausiai žino tik motina ir gydytojas, irgi turi teisę į orias laidotuves…

Katerina Žukauskaitė – Liachovič